default_mobilelogo

De meeste plantenziektes behoeven absoluut behandeling om te voorkomen dat uw planten dood gaan en/of andere planten ook besmetten.

Iedere slecht of niet behandelde aantasting vermindert minimaal de weerstand van uw planten.

Planten zijn afhankelijk van uw goede zorgen! Hieronder slechts enkele voorbeelden.

Standplaats

 

tuinendokter1, tuinplanten, plantenziektes tuinendokter3, plantenziektes, tuinplanten standplaats

 

Hoe te herkennen?

Indien u uw planten niet de gewenste standplaats geeft, zullen ze slecht of niet bloeien, onvoldoende, of niet groeien en op termijn verdwijnen of dood gaan.

 

Welke schade?

 

Behalve dat het jammer is van uw geld en zeker jammer voor de plant, merk ik vaak dat men het plezier in tuinieren verliest.

'Mijn planten doen het toch niet' is een veel gehoorde kreet. Heeft u moeite met het maken van de juiste keuze, laat u dan goed informeren. Ga naar plantencentra waar men nog verstand heeft van planten.

Of vraag een deskundige om advies, laat zo nodig een beplantingsplan maken. De kosten hiervoor verdient u dubbel dwars terug. EN tuinieren wordt weer leuk!

Grondsoort

 

tuinendokter, grondsoort, tuinplanten, plantenziektes tuinendokter5, plantenziektes, grondsoort,

 

Hoe te herkennen?

 

Indien een plant niet op de juiste grondsoort staat, zult u dit snel of na verloop van tijd merken doordat de plant ziek wordt, blad laat vallen, niet wil groeien of bloeien.

Zo zullen planten voor zure grond (Rhododendron, Pieris, Heide etc) zich absoluut niet lekker voelen op kalkrijke grond. Andersom, rozen en roosachtigen, fruitbomen en druiven zijn u dankbaar voor een kalkrijke grond.

 

Welke schade?

 

Eigenlijk geldt het zelfde als bij 'standplaats'.

Uw planten worden ziek, reageren niet op voeding en zullen tenslotte wegkwijnen. Ook hier geldt dus, laat u goed informeren, weet wat u aanschaft.

Maar vooral, weet uit welke grondsoort uw tuin bestaat. Laat desnoods een grondmonster doen of test minimaal de Ph. Testsetje voor dit laatste zijn in de meeste tuincentra te verkrijgen.

Wilt u ook weten hoe het gesteld is met de gezondheid van uw tuingrond, laat dan een grondmonster doen. De kosten hiervoor zult u uiteindelijk weer terugverdienen.

Informeer naar de mogelijkheden, bel of vul het contactformulier in.

Taxuskever

 

Taxuskever1, emelten, plantenziekte, tuinplanten, tuinendokter Emelten, mobium, taxuskever, plantenziektes, tuinplanten

 

Hoe te herkennen?

 

Zwart met meestal enkele lichtere plekjes op de dekschilden. 

Lengte ongeveer 1 cm. 

Gegroefde dekschilden, bol achterlijf, verlengde kop.

 

Welke schade?

 

Vooral de larve is gevaarlijk. Deze leeft ondergronds en eet de plantenwortels. Daardoor wordt de plant aangetast. 

De volwassen kever eet stukjes uit de bladrand, waardoor deze een lelijk uiterlijk krijgen.

Men treft ze vooral aan in Taxus, Rhododendron, Hedera en (winterharde) Fuchsia. Vooral bij de Hedera en de Rhododendron zijn de afgeknabbelde bladranden goed waarneembaar.

Serieus tijd dus om zo snel mogelijk bestrijding in te zetten.

Buxusziekte

 

Buxusziekte1, buxusschimmel, buxus,  Buxusziekte2, buxus schimmel, buxus, zieke buxus

 

Hoe te herkennen?

 

Er ontstaan meestal boven op uw Buxushaag, -bollen, -blokken kale plekken zoals op de rechter foto.

Knip er een tak uit en bekijk hem goed, zwart/grijze streepjes op de takken zijn specifiek voor deze gevreesde schimmel.

Een ernstige onbehandelde aantasting heeft vaak de dood van uw planten tot gevolg.

 

Welke schade?

 

Het betreft hier een schimmel die lastig te bestrijden is. Bestrijding is mogelijk mits u consequent handelt.

De kale plekken beginnen meestal pleksgewijs en breiden zich langzaam maar zeker uit.

Op de foto's is duidelijk te zien welke schade deze vervelende schimmel tot gevolg heeft.

Wortelphytophtera

 

Wortelphytophtera, plantenziektes, tuinendokter, phytophtera rhododendron Wortelphytophtera, plantenziektes, tuinendokter, phytophtera rhododendron

 

Hoe te herkennen?

 

Afsterving van twijgen, die bruin tot zwart verkleuren; meestal begint de afsterving aan de top van de twijg.
Bruine verkleuring in het hout van de twijg.
Scherp begrensde donkerbruine vlekken op het blad.
Bruine verkleuring, die vanuit de bladsteel langs de hoofdnerf het blad binnendringt.
Bladeren vallen voortijdig en groen af.
Bruine verkleuring van de stambasis, vooral bij afgezaagde struiken.

 

Welke schade? 

 

Deze van oorsprong aardappelziekte tast ook o.a. tomaten, Viburnum tinis, Viburnum bodnadense, beuk en Amerkaanse eik en Rhododendrons aan. De symptomen zijn dan ook als hierboven.

De planten zijn reddeloos verloren aangezien de boosdoener in de wortels zit en zo zorgt voor verstopping van de vaten van de plant. De plant lijkt te verdrogen terwijl watergeven geen zin heeft. Is dit het geval dan heeft u te maken met deze dodelijke schimmel.

Verwijder de gehele plant met wortel en tak en voer hem af met het normale huisvuil. Voor compostering is deze plant ongeschikt. De schimmel zou immers in de tuin terugkomen.

Loodglans

 

Loodglans, loodglans pruim, loodglans prunus, tuinendokter, plantenziektes Loodglans, loodglans pruim, loodglans prunus, tuinendokter, plantenziektes

 

Hoe te herkennen?

 

Loodglansziekte komt hoofdzakelijk voor bij steenvruchten, maar ook soms ook op appel en peer. Bladeren van de geïnfecteerde bomen krijgen een melkachtige, grijsgroene glans, die veel op die van lood lijkt. Het aangetaste blad voelt hard aan en is stijf en bros. De takken blijken bij doorsnijden bruin tot violet verkleurd te zijn. Bij vochtig en warm weer kunnen zich op de takken de paarse vruchtlichamen ontwikkelen, die echter pas in de herfst en de winter hun sporen verliezen. De verwekker van loodglans is de paarse korstzwam (loodglanszwam), een wondparasiet. 

 

Welke schade? 

 

Aangetaste takken moeten worden afgezaagd en verbrand. Is tevens de stam aangetast dan moet de gehele boom worden gerooid. Genezen zal de boom zeker niet. Takken met loodglans direct eruit halen anders heeft binnen 1 week de hele boom het. Rond juli treed loodglans het vaakst op.

De loodglansziekte dient preventief te worden bestreden. Daarvoor is het nodig dat steenvruchten bij voorkeur direct na de oogst hun wintersnoei krijgen, de snoeiwonden groeien dan gemakkelijk dicht zodat de kans op aantasting kleiner wordt. Zorg er ook voor dat de bomen goed kunnen groeien. Dit kun je bereiken met een goede bodemstructuur en een gezonde waterhuishouding.

Emelten en engerlingen

 

emelten_en_engerlingen, gele plekken gazon, larve, plantenziektes, tuinendokter emelten_en_engerlingen, emeltenen_engerlingen, gele plekken gazon, larve, plantenziektes, tuinendokter

 

Hoe te herkennen?

 

De larven leven in de grondbodem en eten aan de wortel of het groene gedeelte van de plant. Vooral grasplanten zijn erg geliefd, daarom zorgen graslarven zoals de engerling of emelt voor veel schade in gazons en andere grasmatten zoals sportvelden.

Emelten zijn de pootloze larven van langpootmuggen, ook wel glazenwassers of spekkebijters genoemd. 

Engerlingen zijn de larven van de mei-, juni- en rozenkevers. Deze worteletende keverlarven blijven tot ontpopping in de grond. Ze bevinden zich daarom dan ook graag onder de grasmat, waar ze afhankelijk van de soort één of meerdere jaren verblijven. Daar eten ze aan de onderste delen van de grasplant. 

 

Welke schade?

 

De vraatschade zorgt voor afsterving van hele delen van het gazon. De larven van de kever, de engerlingen, blijven onder de grond en vreten de wortels af.

In de periode tussen juli en september kan de vraatschade zulke vormen aannemen dat hele delen van het gazon afsterven. Ook andere gewassen kunnen doodgaan ten gevolge van de schade die aan de wortels worden toegebracht door engerlingen.

In het voorjaar kunt u al de plaatsen in het gazon herkennen waar de engerlingen zich bevinden. De kleur is op die plaatsen minder fris en de sprieten zijn geelbruin. De beschadiging van gazon, golfterreinen en sportvelden is het meest zichtbaar vanaf juli. Doordat de wortels afgevreten worden, komen de graszoden los te liggen. Bij zware aantastingen komt het regelmatig voor dat de graszoden opgerold kunnen worden. Hieronder vindt men de Engerlingen in zeer grote aantallen bij elkaar. 

Leylandii ziekte en takluis

 

LeylandiiZiekte, bruine coniferen, tuinendokter, plantenziektes LeylandiiZiekte, bruine coniferen, tuinendokter, plantenziektes

 

Hoe te herkennen? 

 

Steeds vaker worden conifeerhagen snel bruin en sterven tenslotte af. 

Oorzaak van deze dodelijke aantasting zijn drie moeilijk te bestrijden schimmels die een vorm van kanker bij de leylandii veroorzaken, waardoor deze planten onvoorstelbaar snel dood gaan. De ziekte is weinig selectief en niet alleen jonge kwetsbare planten, maar soms ook oude hagen van 25 jaar en meer worden aangetast en sterven af.

 

Welke schade? 

 

Veelal begint de ziekte met bruine plekken. Deze groeien snel uit tot volledige bruine stukken en tenslotte wordt de gehele haag aangetast. Helaas zijn de ziekteveroorzakende schimmels niet te bestrijden en lijkt het aanplanten van leylandii-hagen niet langer aan te bevelen.

Een andere boosdoener is takluis, Cinara fresai, die doet zich tegoed aan de suikers die hij rechtstreeks uit de schors zuigt. 

Deze suikers worden normaal gebruikt om nieuw bladweefsel (cellulose) of houtweefsel (lignine) op te bouwen, maar deze agressieve beestjes zijn zo gretig dat ze een groot deel van het suikerrijke vocht morsen, zodat op de onderliggende bladeren een zoete voedingsbodem voor de zwarte honingdauwschimmel ontstaat. Bovendien doen ook duizenden spintmijten zich eveneens te goed aan hetzelfde suikerrijke sap dat ze uit de twijgen zuigen. Met hetzelfde vrijwel altijd hetzelfde effect: de haag raakt enstig beschadigd en is onherstelbaar verwoest.

Gomziekte

 

Gomziekte, gomziekte fruitbomen, plantenziektes, tuinendokter Gomziekte, gomziekte fruitbomen, plantenziektes, tuinendokter

 

Hoe te herkennen?

 

Een ziekte van de steenvruchten; perzik, pruim en kers. Harde bruine plekken in de vruchten door inwendige gomvorming en gomafscheiding uit de takken. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die met een bestrijdingsmiddel niet te doden is aangezien de bacterie zich onder de schors bevindt.

 

Welke schade?

 

De gomziekte prunus (Pseudomonas mors prunorum) werkt zich naar buiten waardoor de gom met bacteriën naar beneden vloeit. De kankers kunnen twijgen aantasten waardoor deze kunnen afsterven. De bacterie kan in het voorjaar ook de bladeren infecteren waardoor hierop kleine gele vlekjes ontstaan.

De gele vlekjes veranderen later in gaatjes van 1-2 mm diameter. Gaatjes afgezet met een bruine rand, dit verschijnsel wordt ook hagelschotziekte genoemd, omdat het beeld lijkt alsof met een hagelgeweer op de boom is geschoten.

Schildluis

 

Schildluis, plantenziektes, tuinendokter, schildluizen Schildluis, plantenziektes, tuinendokter, schildluizen

 
 

Hoe te herkennen?

 

Schildluizen zijn een groep van insecten die zich kenmerken door een week lichaam en een hard of zacht pantser. Ze leven parasitair op planten, zuigen het sap en scheiden een voor de plant giftige, plakkerige stof af. Er zijn zo’n 8.500 soorten schildluis.

 

Welke schade?

 

Schildluizen bevinden zich aan de onderkant van de bladeren langs de nerven en op de stengels of stam van de plant waar ze vaak onopgemerkt blijven omdat ze op het eerste gezicht op knoppen of vergroeiingen lijken. De larven kunnen zich verplaatsen tot ze een geschikt plekje gevonden hebben. Wanneer een plant besmet is, verliest hij zijn kracht en sterft hij tenslotte af. De aangetaste plantendelen vergelen, misvormingen treden op en de groei wordt belemmerd.

Wolluis

 

Wolluis, Schildluis, plantenziektes, tuinendokter, schildluizen, wolluizen Wolluis, Schildluis, plantenziektes, tuinendokter, schildluizen, wolluizen

 

Hoe te herkennen?

 

Aan houtige en groene plantendelen (vaak verstopt) bevinden zich kleine, met witte was bepoederde insecten, waarop ovaalronde eieren worden afgezet.

 

Welke schade?

 

De dieren beschadigen de plant door te zuigen met het gevolg dat de plant langzamerhand verzwakt. Wolluis scheidt een stof af (honingdauw) waarop zich roetdauw, een roetkleurige schimmel, ontwikkelt. De plant ziet er daardoor minder fraai uit, voelt plakkerig aan en zal minder gezond ogen.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!